PIsma z Danske

Deli novico s tvojimi prijatelji

Glede na številke vlada predvideva, da bo na višku okužbe 900 bolnikov istočasno potrebovalo respiratorje. Predvidevajo, da bo zaradi COVID-19 virusa v tej sezoni umrlo med 1.680 in 5.600 Dancev.

Že od vsega začetka omejitev imamo prepoved zbiranja v skupinah večjih od 10 ljudi, zaprta je velika večina trgovin (z izjemo prodajaln s hrano), restavracije so odprte le za prevzem hrane in dostavo, kina in gledališča ter nakupovalni centri so do nadaljnega zaprti. Javni prevoz deluje normalno, s tem, ko se država počasi prebuja in mora vse več ljudi vsaj na tedenski ravni v pisarno, so dodali vlakom več vagonov, da preprečijo gnečo. Velika večina zaposlenih v javni upravi ter v privatnem sektorju dela od doma.

Država je najbolj ogroženim podjetjem ponudila tri mesece pomoči pri plačilu določenih fiksnih stroškov (plač, najemnim, prispevkov, . . .). V vseh parkih in ob sprehajalnih poteh so opozorilni plakati policije z navodili o vzdrževanju primerne razdalje med ljudmi ter z globami za kršenje pravil (kazen je približno 200€). 10. maja bomo izvedeli kako naprej, že sedaj pa so do septembra prepovedali zbiranja več kot 500 ljudi. Kot posledica so vsi koncerti, festivali ter sejmi in konference v naslednjih mesecih odpovedani.

Danska je bila tudi ena izmed prvih držav, ki je zaprla svoje meje. Turistom in ostalim tujcem je do nadaljnega vstop v državo prepovedan. Po velikonočnih praznikih pa je kot ena prvih držav EU tudi zrahljala ukrepe in odprla določene vrtce ter šole za otroke do petega razreda osnovne šole (seveda pod pogojem, da imajo v učilnicah vsi dovolj prostora). Pred dnevi so se odprli tudi frizerski saloni, masažni centri ter tetovarne, saj so bili le ti, poleg turizma, najbolj na udaru. Sama spadam v rizično skupino, poleg tega pa sem zaposlena v turizmu, za katero je izbruh virusa pred poletno sezono nadvse uničujoč. Ob nejasni prihodnosti na kariernem, finančnem in zdravstvenem področju, pa sem vseeno presenetljivo mirna. Opazila sem, da se Danci pridno držijo pravil in nasvetov vlade, a nihče ne paničari in ne pretirava. Vladujoči redno poročajo o napredku, novih številkah ter ustrezno prilagajajo ukrepe. Zoprna je misel, da ne vem, kdaj bo v bližino Slovenije ponovno poletelo prvo letalo, da do takrat bom kot večina Dancev poskusila z optimizmom preživeti pandemijo in preživeti čim več časa na spomladanskem soncu in svežem zraku.

 

Nina Ločniškar