Poletje in srčno-žilni bolniki

Deli novico s tvojimi prijatelji

Med pisanjem in branjem kolumne bomo zapustili pomlad in vstopili v poletje z velikim upanjem na umiritev epidemije. Ponovno bo potrebna skrb za ranljivejše skupine. Srčno-žilni bolniki sodijo med slednje in z intenzivnim preventivnim ravnanjem lahko preprečijo poslabšanja osnovne bolezni.

 

Tudi za srčno-žilne bolnike poletje prinaša počitnikovanje, sončenje, plavanje in sprehajanje. Ob upoštevanju priporočil se je možno izogniti zapletom, ki pri raznovrstnih telesnih aktivnostih ob visokih zunanjih temperaturah in močnejših sončnih žarkih lahko zagrenijo ta letni čas.

 

Vsako potovanje se prične s prvim korakom, dandanes pa se vse pogosteje prične kar v avtomobilu. V vsakem primeru naj bo potovanje udobno, v klimatiziranem vozilu, pri čemer je priporočljivo po vsaki uri vožnje ali po pol kilometra premagane nadmorske višinske razlike prekiniti potovanje z desetminutnim postankom. Ob tem se lahko sprostimo in uživamo ob lepih panoramskih razgledih. Ob izbiri lokacije dopusta je priporočljivo izbrati hladnejše ali vsaj manj soparne destinacije. Ob počitnikovanju v hribih so namreč obremenitve lahko nekoliko večje kot ob morju. Vsekakor pa se je potrebno izogibati sunkovitim izometričnim obremenitvam kot so nošenje težkih predmetov, dvigovanje uteži, porivanje avtomobila ali morda intenziven tek na kratke proge. Priložnosti je potrebno izkoristiti za sproščujoče sprehode in planinarjenje. Kot predani Obali seveda prisegamo nad oddihom ob našem prelepem morju. Ob tem si pogosto želimo zdravo zagorelost telesa.

 

Kopanje ali plavanje v vodi s temperaturo med 23 in 36oC zniža stresno napetost, izboljšapočutjeinkrepisamozavest. Zato je priporočljivo za vse – tudi najtežje srčne bolnike ob upoštevanju dovoljene stopnje obremenitve, določene pri internistu. S postopnim, previdnim in počasnim sončenjem celega telesa spreminjanjem lege telesa in izogibanjem opoldanski pripeki, preprečimo opekline, sončarico ali toplotni udar. Plavanje je za bolnike s povišanim krvnim tlakom še posebno priporočljivo, saj znižuje diastolni krvni tlak, vendar le, če imajo krvni tlak urejen.

 

Na drugi strani pa je plavanje strogo odsvetovano ob vseh akutnih obolenjih srca ,na primer ob akutnem srčnem infarktu, nestabilni angini pektoris, miokarditisu, perikarditisu in endokarditisu. Bolnikom s težjimi motnjami srčnega ritma je odsvetovano potapljanje in kopanje v vodi s hladno oziroma vročo vodo. Vsem svojim bolnikom pa toplo priporočam plavanje vzporedno z obalo na taki globini, kjer z nogami lahko dosežejo dno. Nasveti o varni poletni hrani nimajo pravega pomena, saj dobro vemo, da poleti obilne in vroče obroke običajno nadomestimo s hladnimi jedmi, zrelo zelenjavo in sadjem, bogatim z rudninskimi solmi. Svežo vodo uživajte redno, v manjših in še dovoljenih količinah, izogibajte se alkoholnim pijačam. Obleka naj bo tanka, lahkotna, ohlapna in svetla, glavo pa zaščitite s pokrivali.

 

Dorjan Marušič