Sestavine:
– 400 g suhe polenovke (bakala)
– 3 dcl oljčnega olja
– 2 stroka česna
– 1 pest peteršilja
– sol in poper
Postopek:
Bakala operemo in osušimo s papirnato brisačo. Nato ga potolčemo s kuhinjskim kladivom in ga namočimo v vodo, kjer ga pustimo vsaj en dan. Ribo kuhajte v vodi do mehkega (približno 20–30 minut). Odstranite kosti in kožo, meso pa zdrobite ali sesekljajte. V večji skledi meso počasi mešajte z oljčnim oljem, dokler ne dobite kremaste zmesi. Dodajte sesekljan česen, peteršilj, sol in poper. Po potrebi dodajte še malo olja, da dosežete želeno teksturo. Pomembno je, da je oljčno olje domače in dobre kvalitete, prav tako pa moramo izbrati tudi odlično polenovko. Postrezite ga s toplim kruhom.
Še nekaj zanimivosti, zakaj je bakala odlično živilo:
– Je izjemno bogat z visokokakovostnimi beljakovinami, ki so ključne za rast, obnovo tkiv in delovanje mišic.
– Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je odličen za tiste, ki potrebujejo hranilen obrok z malo maščobami.
– Suha polenovka je naravno zelo nizko kalorična in vsebuje malo maščob. To pomeni, da je idealna za tiste, ki želijo uživati okusne jedi, a se izogibajo prekomernim maščobam. Kombinacija z oljčnim oljem, ki je bogato z zdravimi maščobami, pa poskrbi za ravnovesje in dodatno hranilno vrednost.
– Bakala je naravni vir pomembnih mikrohranil, kot so: jod, selen, fosfor, vitamin B12.
– Je nežen za želodec in enostaven za prebavo. Zaradi kombinacije oljčnega olja in ribjega mesa je odlična izbira za tiste, ki imajo občutljiv prebavni sistem.
Kdor se odloči, da bo bakala pripravil sam doma, naj mi pošlje fotografijo ali pa kratek posnetek priprave na manca.hribovsek@obalaplus.si. Do naslednjič.