RECEPT NONE OLGE – Bakala na belo

Je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih jedi primorske kuhinje, ki je nepogrešljiva na mizi predvsem v zimskem času in med prazniki, kot je božič. Ta jed s preprostim receptom, a bogatim okusom, je globoko zakoreninjena v primorski kulturi, kjer je ribji jedilnik pogosto na prvem mestu. Danes so sicer trgovine dobro založene tudi z že narejenim bakalajem, tako navadnim, kot tistim, ki ima za okus dodano še kakšno sestavino. Nekoč pa tega ni bilo. Bakala so delali oz. tolkli doma in to je zahtevalo kar nekaj časa in vloženega truda.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine:

– 400 g suhe polenovke (bakala)

– 3 dcl oljčnega olja

– 2 stroka česna

– 1 pest peteršilja

– sol in poper

 

Postopek:

Bakala operemo in osušimo s papirnato brisačo. Nato ga potolčemo s kuhinjskim kladivom in ga namočimo v vodo, kjer ga pustimo vsaj en dan. Ribo kuhajte v vodi do mehkega (približno 20–30 minut). Odstranite kosti in kožo, meso pa zdrobite ali sesekljajte. V večji skledi meso počasi mešajte z oljčnim oljem, dokler ne dobite kremaste zmesi. Dodajte sesekljan česen, peteršilj, sol in poper. Po potrebi dodajte še malo olja, da dosežete želeno teksturo. Pomembno je, da je oljčno olje domače in dobre kvalitete, prav tako pa moramo izbrati tudi odlično polenovko. Postrezite ga s toplim kruhom.

bakala na belo domači recept

Še nekaj zanimivosti, zakaj je bakala odlično živilo:

– Je izjemno bogat z visokokakovostnimi beljakovinami, ki so ključne za rast, obnovo tkiv in delovanje mišic.

– Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je odličen za tiste, ki potrebujejo hranilen obrok z malo maščobami.

– Suha polenovka je naravno zelo nizko kalorična in vsebuje malo maščob. To pomeni, da je idealna za tiste, ki želijo uživati okusne jedi, a se izogibajo prekomernim maščobam. Kombinacija z oljčnim oljem, ki je bogato z zdravimi maščobami, pa poskrbi za ravnovesje in dodatno hranilno vrednost.

Bakala je naravni vir pomembnih mikrohranil, kot so: jod, selen, fosfor, vitamin B12.

– Je nežen za želodec in enostaven za prebavo. Zaradi kombinacije oljčnega olja in ribjega mesa je odlična izbira za tiste, ki imajo občutljiv prebavni sistem.

Kdor se odloči, da bo bakala pripravil sam doma, naj mi pošlje fotografijo ali pa kratek posnetek priprave na manca.hribovsek@obalaplus.si. Do naslednjič.