RECEPT NONE OLGE – Kokosove kocke

Ja, ja, saj vem, da ste tokrat pričakovali kaj bolj pustnega, ampak se mi zdi, da so recepti za pustne krofe, kroštole, miške in podobne mastne dobrote značilne za ta čas že na vsakem koraku, na vsaki spletni strani in v vsaki reviji ali časopisu, ki ga odprete. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zato sem se odločila, da bom danes z vami podelila recept za odlične domače kokosove kocke, ki vam jih lahko pomagajo pripraviti tudi otroci. Predvsem jim bo v veselje potopiti kocke v stopljeno čokolado, jih povaljati v kokos in na koncu, kar je tudi najbolj pomemben korak, polizati prste. Ne pozabite, da se na pepelnično sredo, 5. marca, pokoplje pusta in s tem se prične 40-dnevni post, ki traja do velike noči, ki bo letos 20. aprila. Zato si kocke pripravite še pred tem datumom. Sedaj pa zavihajte rokave in veselo na delo.

Sestavine za biskvit:

– 4 jajca

– 200 gramov sladkorja

– 200 mililitrov mleka

– 100 mililitrov olja

– 300 gramov moke

– 1 vanilijev sladkor

– 1 pecilni prašek

Sestavine za čokoladni preliv:

– 200 gramov jedilne čokolade

– 200 gramov masla

– 200 mililitrov mleka

– 100 gramov sladkorja

Za posip boste potrebovali 200 gramov kokosove moke.

Postopek priprave biskvita:

V posodo ubijemo jajca, ki jim dodamo navaden in vanilijev sladkor. S paličnim mešalnikom mešamo toliko časa, da dobimo penasto zmes. Dodamo mleko in olje ter premešamo. V moko vmešamo pecilni prašek in dodamo že prej pripravljeno zmes iz jajc, sladkorja, mleka in olja. Dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. Maso vlijemo v pekač (približno 30×20 cm) obložen s peki papirjem. Pečemo v predhodno segreti pečici na 180 °C približno 25 minut (preverimo z zobotrebcem). Ko se biskvit ohladi, ga narežemo na poljubno velike kocke.

Priprava preliva:

V posodi raztopimo maslo, dodamo čokolado, mleko in sladkor. Mešamo toliko časa, dokler ne dobimo gladke in enotne zmesi. Pustimo, da se nekoliko ohladi. 

Nato se začne najbolj zabaven del. Vsako kocko pomočimo v stopljeno čokolado, odcedimo in povaljamo v kokosovo moko. Počakamo, da se čokolada strdi in postrežemo. Najbolje je, da kocke čim prej pojemo, saj jih moramo sicer shraniti v hladilniku, zaradi česar postanejo suhe in trde.

Fotografije vaših kokosovih kock sprejemam na manca.hribovsek@obalaplus.si. Z veseljem pa lahko dodate tudi kakšno fotografijo pustnih krofov, mišk, kroštol in zraven pripišete idejo, kateri recept naj z vami delim v naslednji številki (ne pozabite, da bo to ravno med postom, tako da predlagajte nekaj zdravega).

Najboljši krofi sveta: Recepti in ideje za popoln pustni posladek