Sobotni recept: Gratinirane palačinke

Predstavljamo preprost recept za okusne gratinirane palačinke, ki jih lahko pripravite za kosilo, večerjo ali kakšno posebno priložnost.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Gratinirane palačinke z nadevom (za 4 osebe)

Sestavine:

Za palačinke:

200 g moke

2 jajci

300 ml mleka

100 ml mineralne vode

ščepec soli

malo olja za peko

Za nadev (po želji):

250 g skute ali rikote

100 g naribanega sira (npr. edamec, gauda)

100 g šunke ali pršuta (po želji)

1 jajce

Sol, poper, in malo muškatnega oreščka (po okusu)

Sesekljan peteršilj ali drobnjak za aromo

Za bešamel omako:

40 g masla

40 g moke

400 ml mleka

sol, poper, muškatni orešček (po okusu)

Za gratiniranje:

100 g naribanega sira (npr. mozzarella ali parmezan)

Postopek

  1. Priprava palačink:

V skledi zmešamo moko, jajci, mleko, mineralno vodo in ščepec soli, da dobimo gladko testo brez grudic.

Segrejemo ponev, jo rahlo premažemo z oljem in spečemo tanke palačinke. Pustimo, da se ohladijo.

  1. Priprava nadeva:

V skledi zmešamo skuto, nariban sir, drobno narezano šunko (če jo uporabljaš), jajce in začimbe. Po želji dodamo sveža zelišča za boljši okus.

Nadev enakomerno namažemo na palačinke in jih zvijemo v rolice.

  1. Priprava bešamel omake:

V loncu raztopimo maslo, nato vmešamo moko in rahlo popražimo, da postane zlato rjave barve.

Počasi dolivamo mleko in ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Kuhamo nekaj minut, dokler omaka ne postane gosta in gladka. Dodamo sol, poper in muškatni orešček.

  1. Sestavljanje in peka:

Pečico segrejemo na 200 °C.

Namažemo pekač z maslom in vanj naložimo zvite palačinke.

Prelijemo jih z bešamel omako in po vrhu potresemo nariban sir.

Pekač postavimo v segreto pečico in gratiniramo 15–20 minut, dokler sir na vrhu ne postane zlato rjav.

Postrežba

Gratinirane palačinke postrežemo tople, posute s svežimi zelišči in s solato kot prilogo.

Za več kulinaričnih nasvetov klik tukaj.