To so najnevarnejše kombinacije alkohola in zdravil

Jemati zdravila in alkohol hkrati je lahko nevarno in vpliva na njihovo delovanje, kot smo že slišali. Ali lahko vzamete zdravilo pred ali po pitju alkohola, je odvisno od več dejavnikov, kot so vrsta zdravila, količina alkohola in časovni razmik med jemanjem zdravila in pitjem alkohola. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poleg tega starejši ljudje alkohol počasi presnavljajo, kar pomeni, da se po zaužitju dlje zadržuje v telesu, kar podaljšuje čas, v katerem se zdravila lahko srečajo z alkoholom. Starejši imajo tudi večjo možnost za interakcije zaradi večjega števila zdravil, ki jih jemljejo.

Antibiotiki in alkohol

Alkohol lahko poslabša nekatere neželene učinke antibiotikov, zdravil, ki se uporabljajo za bakterijske okužbe, in antimikotikov, zdravil, ki se uporabljajo za glivične okužbe. Neželeni učinki, ki jih povzroča njihova interakcija z alkoholom, so različni: od pospešenega srčnega utripa in naglih sprememb krvnega tlaka do bolečin v trebuhu, prebavnih težav, bruhanja, glavobola ali rdečice obraza.

Mešanje takih zdravil z alkoholom lahko povzroči tudi poškodbe jeter.

 

Antidepresivi, antiepileptiki in alkohol

Antidepresivi in antiepileptiki lahko povzročijo zaspanost in vrtoglavico, ki se lahko poslabšata v interakciji z alkoholom. To lahko poveča tveganje za padce in prometne nesreče.

Mešanje nekaterih vrst antidepresivov z alkoholom lahko poveča občutek depresije ali obupa, oslabi nadzor nad motoriko, okrepi učinek alkohola ali povzroči poškodbo jeter ali srčno delovanje.

Zdravila proti bolečinam in alkohol

Kombinacija zdravil za lajšanje splošne bolečine, mišičnih bolečin, vročine in vnetja z alkoholom lahko povzroči prebavne težave, krvavitve, razjede na želodcu in pospešen srčni utrip.

Ko se mešajo z alkoholom, aspirin in acetaminofen (paracetamol) lahko povzročita poškodbo jeter.

Zdravila za spanje, pomirjevala in alkohol

Kombinacija tablet za spanje s alkoholom lahko povzroči stranske učinke, kot so utrujenost, zaspanost in omotica.

Dihanje se lahko upočasni ali postane težko, nekateri pa imajo lahko težave tudi z motoričnim nadzorom, spominom in vedenjem. Poleg tega lahko zeliščna zdravila za spanje, kot sta kamilica, baldrijan in sivka, povzročijo povečano zaspanost, če se mešajo z alkoholom.