Tomaž Perovič: Novi politiki in novo leto

Za novo leto si je lepo zaželeti vse najboljše, zato imam tudi jaz nekaj želja, za katere bi bilo lepo, če bi se uresničile.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vsem politikom, ki smo jih v tem letu izvolili, še posebej novim, želim, da se čimprej naučijo svoje obrti. Politika ni kar tako in že velikokrat smo se opekli, ker smo mislili, da če nekdo lepo govori v predvolilnem času,  je to že samo po sebi dovolj, da bo znal vladati. Ni dovolj tudi, če je na svojem področju velik strokovnjak, gradbenik, bančnik, podjetnik. Politika ima svoja pravila in časa za se jih naučiti ni na pretek. Še več. Ko izvolimo nove politike, od njih pričakujemo, da začnejo svoje obljube izpolnjevati takoj. Zgodb o tem, da potrebujejo čas, da spoznajo ustroj in način delovanja mehanizma na vrhu, na katerem so se znašli, smo se naveličali.

Prvi znaki, ki kažejo, koga smo zares izvolili na volitvah, so seveda ljudje, s katerimi se izvoljeni obkolijo. Če so tudi med njimi sami novi obrazi, brez vsakršnih izkušenj v politiki, vodenju občin ali države, se nam ne obeta najbolje. Da ima politika svoja pravila, je še najbolje pokazal primer Greblove liste v Kopru. Težko, da bi našli toliko sposobnih, na svojem področju izjemnih profesionalcev in intelektualcev, na katerikoli  volilni listi. Pa jim to znanje ni pomagalo, da bi pravilno izpolnili svoje liste. Tisti, ki ste izvolili stare ljudi, seveda teh želja ne potrebujete. Izvolili ste posameznike, katerih delo poznate in jim zaupate in samo upamo lahko, da jih novi mandati ne bodo spremenili in ne bodo poleteli previsoko. Pustimo politiko za nekaj časa pri miru. Pred nami je vsaj nekaj dni, namenjenih zabavi, dobri volji, družini in prijateljem. Naužijte se jih in vse lepo v novem letu.

Bodite z nami vsaj malo na spletu, pogovornih večerih in ob prebiranju časopisa tudi naslednje leto.