Vas v vročini mučita koprivnica in srbečica? Preberite kako poskrbeti za svojo kožo

Čeprav si vsi nestrpno želijo poletja, ta lahko prinese tudi nekaj nevšečnosti. Na primer neznosno vročino, vlago, ki obremenjuje telo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kako se v vročinskih valovih ubraniti pred koprivnico in srbečico

Koprivnica in srbečica se pojavita, ko vročina postane neznosna in jo spremlja visoka vlažnost, takrat igra naša koža ključno vlogo pri termoregulaciji in izločanju toksinov. Zato je pomembno, da ji pomagamo da ostane zdrava, sveža, čista in navlažena. Eden izmed pogostih kožnih izzivov, ki se lahko pojavijo v takih pogojih, je koprivnica. Koprivnica se pojavi kot srbeč izpuščaj in lahko povzroči veliko neprijetnosti. S pravilno nego kože lahko zmanjšamo tveganje za njen nastanek in ohranimo kožo v najboljšem stanju.

S prho navlažena koža

Čiščenje je ključnega pomena, še posebej v vročih dneh, ko tuširanje deluje kot zdravilo za celotno telo. Pomembno je izbrati pravo temperaturo vode: ta ne sme biti prevroča ali prehladna. Mlačna do hladna prha je idealna za ponovno vzpostavitev pravilne telesne termoregulacije, osvežitev okončin in razbremenitev udov. Zaključek s hladno prho na nogah, od spodaj navzgor, pomaga “olajšati” noge in ohraniti globok občutek svežine. Ta praksa je še posebej koristna za preprečevanje koprivnice, saj hladna voda zmanjšuje srbenje in vnetje kože.

Hidrirana koža: izdelki za osebno čiščenje

Poleti je pogosto potrebno umivanje večkrat na dan, še posebej za tiste, ki trdo delajo in se morajo tuširati več kot enkrat na dan. Pomembna je uporaba izdelkov za osebno nego, ki ne spremenijo pH vrednosti kože in so izjemno nežni. Odločite se za izdelke z naravnimi, osvežilnimi sestavinami, kot sta meta ali žajbelj, ki so koristne za čiščenje, vlaženje in osvežitev kože. Žajbelj ima pomirjevalne lastnosti pri čezmernem znojenju in deluje antibakterijsko, medtem ko meta osveži, razbremeni in tonizira. Te lastnosti pomagajo preprečevati in lajšati simptome koprivnice.

Hidrirana koža: osvežilne tekočine

Med dolgotrajnimi vročinskimi valovi je mogoče najti osvežilne tekočine za telo, ki temeljijo na naravnih sestavinah, kot so eterična olja kamilice, aloe vere, mete in limone. Te tekočine se večkrat na dan razpršijo po telesu, služijo hidraciji in osvežitvi povrhnjice, odvajanju odvečne notranje toplote in odstranjevanju občutka lepljivosti, ki ga pregreta koža pogosto prinese s seboj. Osvežilne tekočine so še posebej učinkovite pri zmanjševanju neprijetnih simptomov koprivnice, saj pomirjajo in hladijo kožo.

Ohranjanje zdrave kože v vročih in vlažnih pogojih zahteva nekaj dodatne pozornosti in nege. S pravilno izbiro temperaturo vode za tuširanje, uporabo nežnih in naravnih izdelkov za osebno higieno ter redno uporabo osvežilnih tekočin, lahko preprečimo težave, kot je koprivnica, in ohranimo kožo zdravo, svežo in navlaženo. Pomembno je, da poslušamo svoje telo in mu zagotovimo potrebno nego, da se izognemo neprijetnostim in ohranimo optimalno počutje.

Za več nasvetov pa pokukajte v našo rubriko zdravje.