Volitve bodo jasen znak lokalnim politikom

Ali smo veseli in zadovoljni, da recimo v Piranu, tokrat z imeni in priimki, kandidira kar 400 posameznikov? Ali je to znak nezadovoljstva s sedanjo oblastjo ali pa smo prepričani, da  lahko tudi mi vodimo občino, če so jo lahko vodili oni  in to celo bolje? Ali pa so volitve zares praznik demokracije in bi bilo najbolje, ne samo, da bi vsi volili, ampak tudi kandidirali? Odgovor seveda ni enostaven.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zagotovo veliko kandidatov zares želi najbolje svoji okolici in so iskreno prepričani, da bi  to znali bolje in zagotovo je nekaj kandidatov, ki vidijo zmago na volitvah kot začetek zakonite delitve »vojnega« plena. Mi, volivci skušamo ene ločiti od drugih in se odločiti pravilno. Samo na podlagi branja strankarskih programov se bomo  težko dobro odločili.

Dobra stvar lokalnih volitev je, da večino kandidatov osebno poznamo in zato lahko po svojem prepričanju vemo, komu lahko zaupamo in komu ne več. Obalaplus z Radiom  Capris pripravljava v vseh obalnih istrskih občinah soočenja. Upamo, da si bomo tam lahko ustvarili mnenje o kandidatih za župane. Občinske vlade  lahko zares vplivajo na kakovost naših življenj in zato ni vseeno, kdo sedi tam in upravlja tudi z našim premoženjem. Prvo soočenje v Ankaranu, ki je že za nami, je bil znak, da nas volitve zanimajo. Dvorano smo napolnili do njenih končnih zmogljivosti zaradi velikega zanimanja. In to je dobro.

Pregretost nekaterih razprav na družbenih omrežjih in v medijih pa na srečo po volitvah mine. Zamere, ki nastajajo v teh časih, pogosto niso prav globoke in dolgotrajne. Zagotovo se bo marsikje zgodilo, da bodo največji nasprotniki v predvolilnem času mirno sklenili koalicije po volitvah. Da ne bomo imeli volivci potem slabega občutka, jih bomo že na soočanjih vprašali, s kom si želijo sodelovanja po volitvah in kdo so tisti, ki razmišljajo tako drugače, da z njimi ne bi mogli delati. V vsakem primeru bodo volitve jasen znak lokalnim politikom. Tisti, ki bodo izgubili, bodo lahko prepričani, da njihovo delo, njihov program in način sporazumevanja ne prepriča ljudi in da je njihovo življenje v lokalni politiki mimo. Rezultati volitev pač niso stvar zarote.