KATJA PEGAN: Evropska prestolnica kulture – OBVEZNO!

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slovenska mesta, ki bodo letos pisala svojo kandidaturo za EPK, so zdrava mesta. Saj samo zdrava mesta razmišljajo o svoji prihodnosti in jo želijo soustvariti. Še več, želijo jo ustvariti! Zelo malo pa prepustiti naključju, jamrariji, inerciji, izvijanju in strahopetnosti.

Kandidaturo bi torej morala vložiti vsa slovenska mesta oz. vsaj vse mestne občine, ki so sprejele Lokalni kulturni program. Spisati program zahteva »dedca in pol«, saj nepovezani, podhranjeni, na nizke udarce pripravljeni javni zavodi s področja kulture (politični prekarci te zavode vodimo) in preostali prekarci v kulturi ne zmoremo uvida v finančno poslovanje naših kulturnih hramov do konca tega leta; kaj šele, da bi zmogli pogled do 2030, kar prijava za EPK zahteva.

In imajo prav! Če ne vemo, ne kam želimo, ne kam moramo in ne kam hočemo, nas bo pač v najboljšem primeru naplavilo na obalo, kjer bomo predpražnik za tiste, ki bodo vstopali v mesta z boljšim življenjem. Pika.

Če se v kratkem mesto Piran, ali Izola, ali Koper ne odloči za kandidaturo pod imenom Piran za Obalo ali Koper za Obalo, bo to somestje izgubilo edino možnost, da naredi revizijo svojega življenja in postavi smernice za razvoj tega prostora. Zelo naivno razmišljajo tisti, ki mislijo, da je za naslov EPK dovolj, da si se rodil v mesto z renesančnimi palačami, križnimi hodniki in trgi, to – če se zanje zgledno ne skrbi in če niso nosilci vsebin in življenja – za EPK ne pomeni čisto nič. Pa verjetno tudi za človeka, prebivalca nič.

Kultura in človek ustvarjata drug drugega. Ni ju mogoče ločiti. Naredimo torej nekaj za življenje v tem prostoru! Ne mislimo, kako bomo s tistimi 20 milijoni, ki jih dobi zmagovalno mesto, zgradili nove ceste ali turistične objekte! Mislimo na ljudi, ki v tem prostoru živijo, mislimo na to, kako bi naredili njihovo življenje boljše in polnejše. Piran, mesto mojega otroštva, je mesto socialnih stisk in teme, moralo pa bi biti na Unescovem seznamu. Ampak vse se lahko obrne! Če hočemo.

Ali bodo štirje župani dovolj za »dedca in pol«, ki bo dal nalogo za največjo mobilizacijo pameti zadnjih let? Ve kdo?

 

Katja Pegan, direktorica Gledališča KoperStališča avtorjev podpisanih prispevkov ne izražajo nujno stališč uredništva. Za točnost podatkov v podpisanih vsebinah so odgovorni avtorji oz. naročniki objav. Za nepodpisane vsebine je avtor uredništvo.