Obstajajo jedi, ki se pripravljajo iz osnovnih sestavin, ki jih lahko vedno najdemo v shrambi in hladilniku, kot so moka, sladkor, olje, jajca in podobne sestavine. Ni presenetljivo, da so takšna jedi v preteklosti v številnih kulturah imenovali ”hrana za revne”. Na jedilniku lahko tako najdemo testenine s fižolom in testenine, ki se pripravljajo iz nekaj olja, česna in začimb, pa tudi špansko tortiljo, ki jo sestavljajo samo tri sestavine: jajca, krompir in čebula.
Testenine z česnom in oljčnim oljem
Italijani so mojstri pri pripravi okusne hrane iz zelo malo sestavin, ki so hkrati cenovno dostopne. Testenine aglio e olio so recept takšne vrste. Kot ime pove, gre za testenine, ki se združujejo s italijanskimi osnovami – česnom in oljčnim oljem.
Pašta po milansko je tudi enostaven recept, ki je primeren za vse priložnosti in se preprosto pripravi.
Sendvič s kumaricami
Sendvič s kumaricami, znan tudi kot “cucumber sandwich”, je znana jed, ki izvira iz Združenega kraljestva. Tradicionalno je pripravljen iz le treh sestavin: belega kruha brez skorje, namazanega z navadnim maslom in nadevanega s tankimi rezinami sveže kumarice.
Čeprav gre za sendvič, ki se pripravlja praktično iz ničesar, je izjemno priljubljen dodatek k popoldanskemu čaju v višjih družbenih slojih britanske družbe, celo na britanskem dvoru.
Riž s zeljem
Za pripravo okusnega in nasitnega obroka vam ni treba veliko sestavin. To potrjuje tudi recept za to sredozemsko jed, ki vključuje kuhan riž s praženim zeljem. Zelje in riž sta cenovno zelo dostopni živili, ki se v tem receptu združujeta z nekaj drobnjaka, maslom in nekaj začimbami.
Španska omleta
Tortilla española je španska nacionalna specialiteta, ki dokazuje, kako se na preprostih jedeh loči dober kuhar od odličnega. Vse, kar potrebujete, so jajca, krompir, čebula in malo olja.
Njoki z makom
Šufnudle so avstro-ogrska sladica. Ti njoki se izdelujejo iz kuhanih krompirjev, moke in jajc, to postno jed pa običajno postrežejo s sladkanim mletim makom (ali orehi).
Priprava njokov z makom je preprosta. Kuhajte krompir v lupini, nato ga olupite in naribajte. Zmešajte ga z moko, jajci in soljo ter oblikujte v svaljke. Kuhajte jih in nato prepražite na ponvi z mletim makom in sladkorjem v prahu. Dobro premešajte in postrezite.
Ameriška maslena torta
Sočna maslena torta je priljubljen desert na srednjem zahodu v Združenih državah Amerike. Zanjo je značilna hrustljava skorja in sladka ter mehka sredica. Gre za preprost recept, ki se pripravi iz osnovnih sestavin, ki jih večina Američanov že ima v hladilniku ali shrambi, kot so sladkor, moka, jajca in maslo.
Pašta fižol
Pašta e fagioli ali pašta fižol je okusna in zelo preprosta jed, ki izvira iz Italije in se pripravlja iz le nekaj cenovno ugodnih sestavin.
Ni znano, kje je bila jed prvič skuhana, vendar je zagotovo jed revežev, ki se je sčasoma razširila po celem svetu. Kot pove že ime, so v središču pozornosti testenine in fižol. Tukaj je recept.