Mastna, sladka ali kalorična hrana je lahko zdrava, vendar z njo ne gre pretiravati. Na srečo obstajajo živila, s katerimi ne moremo zgrešiti, če jih uživamo vsak dan – pod pogojem, da so kakovostna in da poznamo njihov izvor ter smo prepričani, da ne vsebujejo pesticidov. Za dodatno varnost lahko sadje in zelenjavo pred uživanjem namočimo v mešanico sode bikarbone, kisa in vode, da odstranimo škodljive kemikalije.
Zeleni čaj
Superživilo, ki je pravzaprav supernapitek, vsebuje obilico antioksidantov, ki čistijo telo prostih radikalov. Zeleni čaj pospešuje presnovo, zato je koristen tudi pri hujšanju. Med številnimi koristmi, ki jih prinaša, ugodno vpliva na srce in ožilje, možgane, prebavo, hkrati pa krepi imunski sistem, pomirja in pomaga v boju proti kariesu.
Jogurt
Jogurt velja za superživilo, saj je odličen vir beljakovin, kalcija in koristnih bakterij, ki izboljšujejo prebavo in krepijo imunski sistem. Vendar niso vsi jogurti enaki – izbirajte tiste z živimi kulturami in brez dodanih sladkorjev. Najboljša izbira je domači kefir, ki ga lahko sladkate z medom ali sadjem.
Jabolka
Ni zaman rečeno, da jabolko na dan odžene zdravnika stran. Če jih vključite v svojo dnevno prehrano, boste naredili veliko za zdravje srca in ožilja. Zaradi obilice vlaknin pomagajo pri zniževanju holesterola, skrbijo za zdravo črevesje, zmanjšujejo tveganje za vnetja in krepijo kosti. Najboljša so ekološko pridelana jabolka, sicer pa je bolje olupiti olupke, če niste prepričani o njihovi neoporečnosti.
Jagodičevje
Gozdne jagode so naravna sladica in odlična alternativa nezdravim sladicam, ko vas premami želja po sladkem. Flavonoidi, močni antioksidanti, ščitijo srce, živčevje in možgane. Izkoristite sezono jagod, malin, borovnic, robid in ribeza, saj so bogati z vitamini, minerali in vlakninami.
Pomaranče
Kozarec sveže iztisnjenega pomarančnega soka na dan je zdrava navada, saj telesu zagotovi nujno potreben vitamin C, ki igra ključno vlogo pri obnovi tkiv. Pomaranče krepijo imunski sistem, zmanjšujejo tveganje za bolezni in prehlade, njihovi antioksidanti varujejo kožo pred poškodbami, vitamin B6 pa pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Poleg tega vlaknine v pomarančah pomagajo vzdrževati stabilno raven sladkorja v krvi.
Korenje
Na palčke narezano korenje je odlična zdrava prigrizek, ki nas nasiti, pomaga pri regeneraciji celic in razstrupljanju ter ščiti oči, jetra in pljuča. Redno uživanje korenja lahko zmanjša tveganje za raka in možgansko kap. Pri nakupu izbirajte čim temnejše korenje, po možnosti ekološko pridelano. Uživate ga lahko surovega, v sokovih in smutijih ali pa ga na kratko popražite, kuhate ali pečete.
Ovseni kosmiči
Oves je bogat z vlakninami in beljakovinami, vendar lahko vsebuje gluten, zato je pred nakupom priporočljivo preveriti deklaracijo. Topne vlaknine znižujejo holesterol, netopne pa spodbujajo prebavo in preprečujejo zaprtje. Poleg tega so ovseni kosmiči bogati z železom, kalcijem, vitamini B in E ter magnezijem. Ovseno kašo lahko obogatite z jogurtom, oreščki, semeni, sadjem, cimetom ali kurkumo, lahko pa jo pripravite že zvečer in pustite stati čez noč.
Brokoli
Brokoli velja za eno najbolj zdravih živil, saj vsebuje celo paleto vitaminov in mineralov. Vitamin C krepi imunski sistem, vitamin K skrbi za zdrave kosti, drugi hranilni elementi pa pomagajo pri razstrupljanju telesa in preprečujejo vnetja ter nastanek resnih bolezni. Brokoli zmanjšuje tveganje za raka, visok krvni tlak, bolezni kosti, izboljšuje prebavo in ščiti zdravje oči.