Oljčno olje se v Sredozemlju že več sto let uporablja za sladice, saj jim daje sočnost, lahko pa ga uporabimo tudi namesto jajc.
Oljčno olje je včasih lahko glavna sestavina, na kateri temelji celotna sladica. Najboljši dokaz za to je sladica, ki združuje oljčno olje s pistacijevo moko in limonino lupinico.
Dobili boste sočen in slasten biskvit, ki mu dodaten odmerek sladkosti in kislosti doda preprosta glazura iz sladkorja v prahu in limoninega soka.
Sladica iz pistacij in oljčnega olja – sestavine:
Sestavine za torto:
270 g sladkorja
250 g pistacijeve moke
200 ml oljčnega olja
125 ml polnomastnega mleka
125 g kisle smetane
3 čajne žličke limonine lupinice
2 jajci
1 beljak
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
½ čajne žličke pecilnega praška
½ čajne žličke sode bikarbone
Za glazuro:
170 g sladkorja v prahu
90 ml limoninega soka
ščepec soli
Sladica iz pistacij in oljčnega olja – priprava:
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Model s premerom 20 centimetrov namastimo ali ga od znotraj obložimo s papirjem za peko.
V večjo skledo presejemo pistacijevo moko, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono.
V drugi skledi zmešamo olivno olje, mleko, kislo smetano, jajca, beljak, vanilijev ekstrakt in limonino lupinico. Mešajte z mešalnikom, dokler se sestavine ne povežejo. Nato dodamo sladkor in nadaljujemo z mešanjem, dokler ne dobimo gladke zmesi.
Zmes vlijemo v pripravljen model in pečemo v ogreti pečici približno 45 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je kolač pečen, preden ga vzamemo iz pečice. Pred glazuro popolnoma ohladite.
V posodi zmešamo sladkor v prahu, limonin sok in ščepec soli. Z dobljeno zmesjo premažemo torto, jo narežemo in postrežemo.