Pravila posta na veliki petek:
Brez mesa (razen rib)
Hrana naj bo preprosta, brez razkošja
Pogosto le en glavni obrok, drugi pa bolj lahki
Tipične jedi za veliki petek:
Ribe (npr. pečena postrv, sardele, tunina)
Rižote (npr. rižota z gobami, zelenjavo ali morskimi sadeži)
Zelenjavne juhe (krompirjeva, bučna, korenčkova)
Krompir na vse načine (kuhan, pečen, pire…)
Špinača ali blitva z jajcem
Testenine z zelenjavno omako
Stročnice (leča, fižol, čičerika – v solatah, juhah ipd.)
Solate (mešane, krompirjeve, stročnice…)
Tradicionalno tudi:
Jedi brez mleka in jajc, če gre za strožji post
Pehtranova ali orehova potica brez jajc in mleka (v veganski obliki)
Primer menija na Veliki petek
Zajtrk:
Črn kruh z namazom iz čičerike (npr. domač humus)
Rezine kumare ali redkvice
Skodelica zeliščnega čaja
Kosilo:
Pečena postrv (ali druga riba, po želji)
Blitva s krompirjem
Solata (zelena, motovilec ali kislo zelje – odvisno od okusa)
Sladica
Jabolčni kompot ali pečena jabolka s cimetom
(če brez rib: namesto postrvi lahko polpete iz leče ali cvetače)
Večerja:
Zelenjavna juha (npr. bučna ali korenčkova)
Kruh z olivnim oljem in olivami
Topel čaj ali limonada
Za bolj primorski okus lahko v meni vključimo bakala in polento.