Kaj jesti na Veliki petek?

Na Veliki petek, ki je del krščanskega obredja in posta pred veliko nočjo, verniki običajno jedo preprosto, postno hrano, brez mesa. To je dan spomina na Jezusovo trpljenje in smrt, zato se mnogi odpovejo razkošju in jedo skromno. Predstavljamo nekaj značilnih jedi, ki jih Slovenci in drugi Kristjani pogosto jedo na veliki petek.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pravila posta na veliki petek:

Brez mesa (razen rib)

Hrana naj bo preprosta, brez razkošja

Pogosto le en glavni obrok, drugi pa bolj lahki

Tipične jedi za veliki petek:

Ribe (npr. pečena postrv, sardele, tunina)

Rižote (npr. rižota z gobami, zelenjavo ali morskimi sadeži)

Zelenjavne juhe (krompirjeva, bučna, korenčkova)

Krompir na vse načine (kuhan, pečen, pire…)

Špinača ali blitva z jajcem

Testenine z zelenjavno omako

Stročnice (leča, fižol, čičerika – v solatah, juhah ipd.)

Solate (mešane, krompirjeve, stročnice…)

Tradicionalno tudi:

Jedi brez mleka in jajc, če gre za strožji post

Pehtranova ali orehova potica brez jajc in mleka (v veganski obliki)

Primer menija na Veliki petek

Zajtrk:

Črn kruh z namazom iz čičerike (npr. domač humus)

Rezine kumare ali redkvice

Skodelica zeliščnega čaja

Kosilo:

Pečena postrv (ali druga riba, po želji)

Blitva s krompirjem

Solata (zelena, motovilec ali kislo zelje – odvisno od okusa)

Sladica

Jabolčni kompot ali pečena jabolka s cimetom

(če brez rib: namesto postrvi lahko polpete iz leče ali cvetače)

Večerja:

Zelenjavna juha (npr. bučna ali korenčkova)

Kruh z olivnim oljem in olivami

Topel čaj ali limonada

Za bolj primorski okus lahko v meni vključimo bakala in polento.

RECEPT NONE OLGE – Bakala na belo