Vaša jutranja skleda kosmičev in beljakovinski napitek po vadbi lahko povečata tveganje za razvoj raka debelega črevesa. Čeprav pogosto veljata za zdrava, vsebujeta sestavino, ki vse bolj skrbi znanstvenike, in sicer emulgatorje. Aditivi, kot so ksantan gumi, sukraloza in sojin lecitin, se v hrani uporabljajo za povezovanje drugih sestavin in dajanje gladke teksture hrani. A vse več študij kaže, da lahko resno škodujejo črevesnemu mikrobiomu, saj povzročajo pline, napihnjenost, spremembe v črevesju in vnetja, povezana z rakom.
“Kronično vnetje vodi do razvoja raka črevesja in verjamem, da so emulgatorji vzrok za povečanje števila mladih, ki trpijo za rakom črevesja. Ena od stvari, ki se je v naši prehranski verigi dramatično spremenila, je prav dodajanje emulgatorjev,” pravi dr. Maria Abreu, predsednica Ameriškega gastroenterološkega združenja.
Več študij je že prej opozorilo na to, da naj bi emulgatorji predstavljali tveganje za razvoj raka debelega črevesa, strokovnjaki pa so opozorili, da lahko celo uničijo zaščitno oblogo v črevesju, kar omogoča hitro razmnoževanje bakterij. Emulgatorji se običajno uporabljajo za vezavo dveh sestavin, ki se običajno ne mešata – vode in olja. Uporabljajo se v vsem, od sveč in predelanega mesa do solatnih prelivov. Vsebujejo pa jih tudi “zdrava” živila, kot sta jogurt z nizko vsebnostjo maščob in beljakovinski napitki. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) emulgatorje šteje za varne, kar pomeni, da jih je varno uživati kot dodatke, vendar so zdravniki vse pogosteje začeli opozarjati na nevarnosti, ki jih predstavljajo za zdravje črevesja. Glede na to bodite pozorni na teh šest živil, ki so bogata z emulgatorji in lahko povečajo tveganje za raka debelega črevesa.

Beljakovinski napitki
Zdravniki opozarjajo, da lahko številni vnaprej pripravljeni beljakovinski napitki vsebujejo emulgator karagenan (E407), pridobljen iz rdečih morskih alg. Običajno je skrit na dnu seznama sestavin in se uporablja za gostejšo konsistenco napitkov ter ohranjanje sestavin skupaj, medtem ko izdelek več mesecev stoji na polici. Vendar pa je več študij že opozorilo na možno povezavo med uživanjem tega emulgatorja in rakom debelega črevesa. Pregled iz leta 2024, objavljen v reviji Nutrients, je pokazal, da je emulgator v študiji na živalih povzročil razjede in vnetje v črevesju ter lahko zmanjša bakterijsko raznolikost. Študija kitajskih znanstvenikov iz leta 2022 kaže, da so miši, izpostavljene karagenanu, bolj dovzetne za razvoj tumorjev v črevesju. Poleg tega dr. Abreu opozarja, da lahko izpostavljenost temu dodatku povzroči vnetne črevesne bolezni, kot je Crohnova bolezen, ki prav tako povečajo tveganje za raka.
Arašidovo maslo
Zdravniki opozarjajo, da je priljubljen namaz mnogih ljudi bogat z emulgatorji, imenovanimi mono- in digliceridi, ki so pridobljeni iz živalskih maščob in se uporabljajo pri proizvodnji hrane, zelo pogosto pa tudi pri proizvodnji arašidovega masla za preprečevanje ločevanja olja in arašidove mase v kozarcu ali pločevinki. Dr. Abreu je že prej opozorila, da lahko ti emulgatorji povzročijo raka debelega črevesa, pri čemer je navedla študije, ki kažejo, da povzročajo vnetje črevesja. Študija, objavljena leta 2024 v reviji PLOS Medicine, kaže, da lahko uživanje teh emulgatorjev poveča tveganje za raka na splošno. Po sedmih letih spremljanja 92.000 odraslih so znanstveniki ugotovili, da so tisti, ki so uživali več hrane, ki vsebuje te dodatke, imeli za 46 odstotkov večje tveganje za razvoj raka dojke ali prostate. Natančen razlog ni znan, vendar avtorji študije namigujejo, da motnje v črevesju, ki jih povzročajo emulgatorji, povzročajo blago vnetje po vsem telesu, kar povečuje tveganje za raka.
Nadomestki kravjega mleka
Morda mislite, da je izbira mandljevega, sojinega ali ovsenega mleka dobra poteza za vaše zdravje, vendar zdravniki poudarjajo, da lahko ti izdelki vsebujejo emulgator, imenovan ksantan gumi. Uporablja se za to, da izdelek dobi kremasto konsistenco, podobno mleku, pa tudi za podaljšanje roka uporabnosti alternativnega mleka, ki bi se sicer pokvarilo v enem tednu. Medtem ko so nekatere študije povezale ksantan gumi z zdravstvenimi koristmi, kot sta izguba teže in zniževanje holesterola, so znanstveniki na Univerzi v Michiganu v študiji iz leta 2022 ugotovili, da lahko uživanje tega emulgatorja povzroči spremembe v črevesnem mikrobiomu, ki utirajo pot razvoju raka debelega črevesa.
»Čeprav ksantan gumi na splošno velja za varnega, naši rezultati kažejo, da lahko njegovo uživanje poveča število bakterij v mikrobiomu, ki se z njim hranijo. To še posebej velja za ljudi, ki uživajo nadpovprečne količine ksantan gumija, na primer za tiste s celiakijo in tiste na dieti brez glutena,« je dejal avtor študije dr. Matthew Ostrowski.
Nariban sir
Ne glede na to, ali gre za kupljen nariban sir Gouda, parmezan, cheddar ali mocarela, zdravniki opozarjajo, da lahko takšni naribani siri vsebujejo emulgator karboksimetilcelulozo. Ta emulgator, znan tudi kot celulozna guma, se v takšnih sirih uporablja za ločevanje naribanih trakov ali drobtin, podaljšanje njihovega roka uporabnosti in preprečevanje rasti plesni. Čeprav se ta emulgator morda zdi varnejši, ker je rastlinskega izvora, nekateri strokovnjaki pravijo, da bi ga lahko povezali s povečanim tveganjem za raka debelega črevesa in druge prebavne težave, kot sta napihnjenost in driska. Študija iz leta 2015, ki jo je financiral Nacionalni inštitut za srce, je pokazala, da celulozna guma vpliva na črevesne bakterije, povzroča vnetja in druge spremembe v črevesju ter spodbuja razvoj raka pri miših. Vendar pa so potrebne nadaljnje raziskave, da bi razumeli, kako lahko celulozna guma poveča tveganje za raka pri ljudeh.
Jogurt
Priljubljeni »lahki« in »fit« jogurti, grški jogurti brez sladkorja in beljakovinski jogurti pogosto vsebujejo neko vrsto emulgatorja, predvsem karagenan, ki daje izdelkom kremasto konsistenco.
»Nekaj se v mikrobiomu spremeni zaradi uživanja emulgatorjev, kar sproži kronično vnetje v prebavnem traktu. Ta ultra predelana živila povzročajo veliko težav v našem mikrobiomu. Dodatki, kot so emulgatorji v kremasti hrani, kot so jogurti z nizko vsebnostjo maščob in podobni izdelki, lahko resnično močno spremenijo črevesni mikrobiom, številne študije pa so pokazale povezavo med mikrobiomom in rakom debelega črevesa,« pravi dr. Abreu.
Energijske ploščice
Trdijo, da so energijski pospeševalci, vendar so v resnici polne emulgatorjev, vključno s sojinim lecitinom, mono- in digliceridi ter karagenanom. Ti dodatki pomagajo ustvariti gladko, enakomerno teksturo, saj preprečujejo ločevanje sestavin, kot sta olje in voda. Sojin lecitin, dodatek, pridobljen iz soje, lahko zniža holesterol, pomaga pri prebavi in pomaga zmanjšati tveganje za raka. Vendar pa so mono- in digliceridi ter karagenan povezani s povečanim tveganjem za raka. Čeprav na splošno veljajo za varne, strokovnjaki opozarjajo, da s temi ploščicami ne smete pretiravati, saj imajo malo hranilne vrednosti in lahko negativno vplivajo na črevesni mikrobiom.