Za okusne obroke ne potrebujete veliko sestavin – ali denarja. Pripravite jih lahko z vsakdanjimi sestavinami iz vaše shrambe. Ta teden bomo kuhali prav takšne jedi.
Brezmesni ponedeljek začenjamo z okusno zeleno lečino enolončnico, ki jo lahko pripravimo »iz nič« v relativno kratkem času in bo nahranila vso družino.
Nadaljujemo z zeljnimi zavitki in preprostimi testeninami v paradižnikovi omaki, ki so odlična izbira, tudi če še niste bili v tedenskem nakupu živil.
Imate v shrambi konzervo fižola in tune? Predlagamo okusno solato, ki vas bo navdušila s svojim okusom.
Tudi ta teden imamo nekaj za tiste, ki imajo radi sladko – pripravili bomo neustavljivo mlečno pito.
Nadaljujte z branjem besedila in poiščite sedem receptov – enega za vsak dan v tem tednu.
Ponedeljek – Lečina enolončnica
La Cucina Povera ali kuhinja revežev je preprost način kuhanja, ki so ga nekoč prakticirali najrevnejši prebivalci Italije.
Njegov cilj je bil uporabiti vse, kar se je našlo v kuhinji in na kmetiji, za prehrano družine. Ta lečina enolončnica je najboljši dokaz, da je mogoče okusen obrok pripraviti z minimalnimi sestavinami.
Lečina enolončnica za reveže – sestavine:
500 ml paradižnikove mezge
220 g suhe zelene leče
2 korenčka
2 stebli zelene
1 čebula
1-2 stroka česna
1 l vode
sol in poper po okusu
rastlinsko olje po okusu
Lečina enolončnica za reveže – priprava:
Olupite in očistite čebulo, česen, korenje in zeleno.
Zelenjavo narežite na majhne kocke.
V loncu segrejte malo olja in na njem prepražite zelenjavo – pražite približno 8 do 10 minut, da se zmehča.
Suho lečo sperite pod tekočo vodo in odcedite.Dodajte v lonec skupaj s paradižnikovo mezgo in vodo.
Solite in po želji kuhajte na pari.
Vse skupaj kuhajte približno 40 minut do ene ure, dokler leča ni kuhana in sestavine dobro premešane.Postrezite z malo naribanega trdega sira in domačim kruhom. Dober tek!
Torek – Krpice z zeljem
Pri sosedih na Hrvaškem imajo prav tako “kuhinjo za reveže”, krpice z zeljem pa so tipičen primer. Za pripravo te jedi ne potrebujete veliko – le nekaj čebule, zelja in testenin. Če nimate pri roki testenin, jih lahko po tem receptu pripravite sami iz moke, jajc in vode.
Sestavine:
Za krpice:
300 g gladke moke
3 jajca
ščepec soli
malo hladne vode
Ostalo:
1 velika glava svežega zelja (približno 1 kg)
1 velika čebula
1-2 žlici masti
1 žlica sladkorja
sol, poper
Priprava:
Najprej zamesimo krpice: moko presejemo v skledo, dodamo ščepec soli, premešamo, nato dodamo jajca in nekaj žlic hladne vode. Zamesimo gladko testo, če je testo premehko, dodamo še moko. Testo oblikujemo v kroglo, jo pokrijemo s krpo in pustimo počivati.
Nato testo razdelimo na tri kose in vsak kos čim bolj tanko razvaljamo (krpice so lahko malo debelejše). Testo zložimo enega na drugega, vsak list rahlo pomokamo, da se ne sprime, nato pa z ostrim nožem narežemo debelejše trakove, trakove pa na kvadrate oziroma krpice.
Zelje očistimo zunanjih listov, ga prerežemo na pol in odstranimo trdo korenino, nato pa ga narežemo na trakove.
V loncu segrejte maščobo, dodajte drobno sesekljano čebulo in jo pražite, dokler se ne zmehča in postane steklena, nato dodajte sladkor in še malo pražite, da se sladkor malo karamelizira. Dodajte narezano zelje, ga solite in pražite 10–15 minut, dokler se zelje malo ne zmehča.
Medtem v večjem loncu v slani vodi skuhajte krpice, jih odcedite in dodajte k zelju. Premešajte, vse skupaj pražite še nekaj minut, obilno začinite s poprom in takoj postrezite.
Sreda – Bučke s sirom in paradižnikom
Okusno jed lahko pripravite le s tremi sestavinami. Ta zloženka iz bučk, paradižnika in sira je najboljši dokaz za to. Če uporabite kupljeno paradižnikovo omako z vključenimi začimbami, jedi sploh ni treba začiniti.
Sestavine:
300 g naribanega sira
250 g paradižnikove omake
4–5 bučk
Priprava:
Bučke operemo, osušimo in narežemo na približno pol centimetra debele kroge.
Bučke položimo na pekač. Prelijemo jih s paradižnikovo omako.Če omaka ni pekoča, dodamo začimbe po želji, kot so sol, poper ali celo mediteranska mešanica začimb.
Posodo pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno 20 minut.
Odstranimo aluminijasto folijo iz posode.
Na pečene bučke potresemo nariban sir.Posodo postavimo nazaj v pečico in pustimo, da se sir stopi in porjavi.
To bo trajalo približno 5 do 10 minut. Dober tek!
Petek – Solata iz čičerike in tune
Solata iz čičerike in tune je zelo prilagodljiva izbira, saj jo je mogoče pripraviti na več različnih načinov. Recept lahko po želji spremenite glede na to, kaj imate v hladilniku. Če uporabite konzervirano čičeriko in tuno, bo celotna jed pripravljena v manj kot 10 minutah.
Solata s tuno in čičeriko – sestavine:
1 400 g konzerva čičerike
1 velika konzerva tune
30 g majoneze
30 ml ekstra deviškega oljčnega olja
1 steblo zelene
1 žlica limoninega soka
1 čajna žlička dijonske gorčice
1 žlica sesekljanih kaper
1 žlica sesekljanih oliv
1 žlica sesekljanega svežega kopra
½ vijolične čebule
sol in poper po okusu
pekoča omaka po okusu
Solata s tuno in čičeriko – priprava:
Zeleno, oljke, kapre in čebulo narežite na majhne koščke.
Zmešajte s čičeriko, ki ste jo splaknili pod tekočo vodo in odcedili, ter s konzervo tune.
Pripravite omako: zmešajte oljčno olje, majonezo, dijonsko gorčico in limonin sok.Začinite s soljo in poprom po okusu.
Omako prelijte čez ostale sestavine.
Po želji lahko dodate tudi nekaj pekoče omake.
Pripravljeno solato postavite v hladilnik in postrezite, ko ste lačni.Dober tek!
Sobota – Mlečna pita
Mlečna pita je južnoafriška specialiteta, ki je osvojila svet. Glavna sestavina je mleko, zaradi katerega je nadev penast kot najbolj okusni smetanovi piškoti.
Sestavine:
Paket listnatega testa
1 l mleka
1/2 cimetove palčke
1/2 limonine lupinice
45 g masla
120 g moke
200 g sladkorja
1/4 čajne žličke soli
1/2 čajne žličke pecilnega praška
4 jajca + 1 za premaz testa
1/4 čajne žličke mandljeve arome
cimet za posipanje
Priprava:
1. Naoljite in pomokajte okrogel, globok pekač za pito. Listnato testo razvaljajte na velikost pekača in z njim obložite dno in stranice pekača. Testo prebodite in pokrijte s papirjem za peko, nato pa dodajte suhi fižol, da se med peko preveč ne dvigne. Pecite približno 10 minut pri 180 °C, dokler ne porjavi, nato pa pustite, da se ohladi do mlačnega.
2. Mleko, cimet, limonino lupinico in maslo segrejte na srednji temperaturi. Ko zavre, odstavite z ognja in pustite, da se ohladi 20 minut.
3. V veliki skledi zmešajte moko, sladkor, sol in pecilni prašek.
4. Mleko precedite in ga dodajte rumenjakom, nato pa ga med močnim mešanjem združite s suhimi sestavinami. Dodajte mandljevo aromo.
5. Zmes kuhajte na pari in mešajte z metlico, dokler zmes ne postane sijoča in gostejša. Zmes ohladite tako, da skledo s smetano postavite v lonec s hladno vodo.
6. Iz beljakov naredite sneg s kapljico limoninega soka.
7. Zmes zmešajte z rumenjaki, da odstranite morebitne grudice, in nežno vmešajte sneg. Dno testa premažite z beljakom, robove pa z rumenjakom in ga napolnite z zmesjo.
8. Pecite pri 180 °C približno 35 minut. Izklopite pečico in pustite, da se 15 minut hladi, nato pa potresite s cimetom.
Nedelja – Krompirjeva enolončnica
Avstrijska krompirjeva enolončnica ima bogat okus, mokasto-kremasto teksturo in kratek seznam sestavin. Nekoč so jo pripravljali le najrevnejši, ker je bila sestavljena iz poceni sestavin, kot sta krompir in čebula. Danes jo pogosto spremlja malo klobase.
Sestavine za avstrijski krompirjev golaž:
4 veliki ali 7 srednje velikih mokastih krompirjev
3 srednje velike rumene čebule
1 strok česna
2 veliki prekajeni klobasi
2 žlici mlete sladke paprike
1 čajna žlička mlete pekoče paprike
2 čajni žlički kisa (poljubne vrste)
1 žlica paradižnikove mezge
1 čajna žlička majarona
1 3/4 čajne žličke kumine
1/2 čajne žličke sladkorja
½ čajne žličke fine soli
½ čajne žličke sveže mletega popra
2 lovorjeva lista
1 kocka jušne osnove
7–8 skodelic vode (1,75–2 l)
Priprava avstrijskega krompirjevega golaža:
Krompir olupite, operite in narežite na približno 2-centimetrske kocke.
Pripravite lonec z 8 skodelicami vroče vode, ki jo boste postopoma dodajali kasneje.
Čebulo drobno narežite. V velikem loncu segrejte 2 žlici olja, dodajte čebulo in jo med nenehnim mešanjem kuhajte na visoki temperaturi 5 minut. Po 5 minutah zmanjšajte ogenj in med nenehnim mešanjem kuhajte še 15 minut, dokler čebula ni mehka in zlato rjava. Zadnji 2 minuti dodajte strt česen. Ko se začne lepiti na ponev, dodajte obe vrsti paprik. V loncu mora biti dovolj olja, da se paprike ne zažgejo. Mešajte 10 sekund, nato prilijte kis.
Dodajte paradižnikovo mezgo, majaron in kumino. Premešajte in postopoma prilijte 1 skodelico vroče vode. Pustite, da se zgosti, nato dodajte še eno skodelico. Kuhajte, dokler ne dobite kremaste konsistence.
Če želite gladko omako, jo zmiksajte s paličnim mešalnikom ali v mešalniku. Čebulno omako vrnite v lonec in dodajte sladkor, sol, poper, lovorjev list in zdrobljeno kocko jušne osnove.
Počasi dodajajte skodelico za skodelico vode (eno prihranite) in krompir ter kuhajte brez pokrova pol ure.
Klobase narežite na za prst debele kose in jih skuhajte s krompirjem. Ko je krompir kuhan, jih nekaj odstranite in jih pretlačite z vilicami, po potrebi dodajte tekočino za golaž in jih ponovno pretlačite, da dobite gladko zmes, nato pa jo vrnite v golaž in kuhajte še nekaj minut, da se golaž malo zgosti.
Postrežemo z rezino kruha in uživamo.