7 super predlogov za kosilo, za vsak dan v tednu

Marsikdo se vsak dan sprašuje, kaj skuhati. Tukaj je sedem predlogov, ki vam bodo olajšali načrtovanje tedenskih obrokov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ponedeljek, 29. september

Piščančji file na žaru s pečeno zelenjavo in krompirjem iz pečice

Sestavine (za 4 osebe):

  • 4 piščančji fileji

  • 6 krompirjev

  • 2 bučki

  • 2 korenčka

  • 1 rdeča paprika

  • 2 žlici olivnega olja

  • sol, poper, rožmarin

Priprava:

  1. Krompir nareži na krhlje, zelenjavo na kose, začini z oljem, soljo, poprom in rožmarinom. Pecite 35–40 minut pri 200 °C.

  2. Piščančje fileje začini in specite na žaru ali ponvi (5–6 minut na vsaki strani).

  3. Postrezi s pečeno zelenjavo in krompirjem.

Torek, 30. september

Rižota z jurčki in zeleno solato

Sestavine:

  • 300 g riža za rižoto (arborio)

  • 200 g jurčkov (sveži ali zamrznjeni)

  • 1 čebula

  • 2 stroka česna

  • 1 l zelenjavne jušne osnove

  • 50 g parmezana

  • 2 žlici masla

  • sol, poper, peteršilj

Priprava:

  1. Na olju prepraži čebulo in česen, dodaj jurčke.

  2. Vmešaj riž in postopoma dodajaj vročo osnovo, dokler riž ne postane kremast (cca 18–20 minut).

  3. Na koncu primešaj maslo in parmezan.

  4. Postrezi s svežo zeleno solato.

Sreda, 1. oktober

Goveji golaž s polento

Sestavine:

  • 500 g govejega mesa (pleče)

  • 2 čebuli

  • 2 stroka česna

  • 2 žlici moke

  • 2 žlici paradižnikove mezge

  • 1 žlička paprike v prahu

  • 1 l goveje jušne osnove

  • 200 g polente

  • sol, poper, lovorov list

Priprava:

  1. Meso nareži na kocke, čebulo prepraži, dodaj meso, česen, mezgo in papriko.

  2. Dodaj moko, premešaj in zalij z osnovo. Kuhaj 1,5–2 uri na nizki temperaturi.

  3. Polento skuhaš v slani vodi, vliješ v pekač, da se strdi, nato narežeš na kose.

  4. Postrezi golaž s polento.

Četrtek, 2. oktober

Testenine s paradižnikovo omako in baziliko

Sestavine:

  • 400 g testenin (špageti ali peresniki)

  • 1 pločevinka pelatov

  • 2 stroka česna

  • 1 čebula

  • sveža bazilika

  • 50 g parmezana

  • olivno olje, sol, poper

Priprava:

  1. Na olju prepraži čebulo in česen, dodaj pelate in kuhaj 15 minut.

  2. Omako začini s soljo, poprom in svežo baziliko.

  3. Testenine skuhaj po navodilih in premešaj z omako.

  4. Potresi s parmezanom.

Petek, 3. oktober

Pečena postrv z limono, krompirjevo solato in rukolo

Sestavine:

  • 4 postrvi

  • 2 limoni

  • 6 krompirjev

  • 1 rdeča čebula

  • 3 žlice olivnega olja

  • 2 žlici kisa

  • pest rukole

  • sol, poper, peteršilj

Priprava:

  1. Ribo očisti, napolni z rezinami limone in peteršiljem, posoli in speci 25 minut pri 180 °C.

  2. Krompir skuhaj, nareži na kocke, zmešaj z oljem, kisom, čebulo, soljo in poprom.

  3. Postrezi s svežo rukolo.

Sobota, 4. oktober

Domača pica s sirom, šunko in zelenjavo

Sestavine:

  • 400 g moke

  • 1 vrečka suhega kvasa

  • 250 ml mlačne vode

  • 2 žlici olivnega olja

  • 200 g sira (mozzarella)

  • 100 g šunke

  • 1 paprika, 1 paradižnik

  • paradižnikova omaka

  • sol, origano

Priprava:

  1. Iz moke, kvasa, vode, olja in soli zamesi testo. Pusti vzhajati 1 uro.

  2. Razvaljaj, premaži z omako, obloži s sirom, šunko in zelenjavo.

  3. Pecite 15 minut pri 220 °C.

pizza

Nedelja, 5. oktober

Pečenka s krompirjem in sezonsko zelenjavo + jabolčni zavitek

Sestavine za pečenko:

  • 1 kg svinjske pečenke

  • 6 krompirjev

  • 3 korenčki

  • 2 čebuli

  • sol, poper, majaron, olje

Priprava:

  1. Meso natri z začimbami, položi v pekač, dodaj krompir in zelenjavo.

  2. Pecite 1,5 ure pri 180 °C, občasno polivaj s sokom.

Jabolčni zavitek:

  • 500 g listnatega testa

  • 5 jabolk

  • 3 žlice sladkorja

  • 1 žlica cimeta

  • 50 g rozin

  • 50 g mletih orehov

Priprava:

  1. Jabolka naribaj, zmešaj s sladkorjem, cimetom, rozinami in orehi.

  2. Nadev zavij v testo, premaži z maslom.

  3. Pecite 40 minut pri 180 °C.

10 minut + 2 jabolki za božansko sladico, ki bo očarala vse

 

S tem tedenskim jedilnikom imaš pripravljenih 7 raznolikih in okusnih kosil – od preprostih testenin in ribjih jedi do nedeljske pečenke s sladico. Jedilnik je zasnovan tako, da združuje hitro pripravljene obroke za med tednom ter nekoliko bolj bogate jedi za vikend, ko je več časa za kuhanje.

Tako lahko brez skrbi vsak dan postrežeš nekaj novega in uravnoteženega, hkrati pa poskrbiš za raznolikost na krožniku.