Zdaj je pravi čas za stročji fižol – svež, hrustljav in poln okusa.
Jesenski meseci prinašajo obilje te zdrave stročnice, ki jo lahko najdemo na vrtovih, tržnicah in v domačih kuhinjah. Stročji fižol je izjemno vsestranska sestavina: lahko ga skuhamo, popečemo, dodamo v solate ali pripravimo kot okusno, toplo enolončnico. Poleg tega je bogat z vlakninami, vitamini A, C in K ter minerali, kot sta železo in kalij, zato ni le okusen, temveč tudi zelo hranilen. Ko ga pripravimo svežega, ohrani svojo nežno strukturo in rahlo sladek okus, ki lepo dopolni preproste domače jedi – kot je denimo enolončnica s krompirjem, korenčkom in zelišči.
Ker je zdaj njegova sezona, je pravi trenutek, da ga vključite v svoj jedilnik.

Potrebujete:
-
1 čebulo
-
3 srednje velike krompirje
-
2 korenčka
-
2 pesti svežega stročjega fižola
-
sol in poper
-
1 čajno žličko mlete rdeče paprike
-
po želji malo suhega timijana
-
2 žlici grškega jogurta ali kisle smetane
-
1 mlado čebulo
-
vodo ali zelenjavno osnovo
-
sveži koper po želji
-
olivno ali drugo olje oz. maščobo po izbiri
Priprava:
V globlji posodi segrejte olivno olje in na njem popražite drobno sesekljano čebulo. Dodajte na kocke narezan krompir in korenček ter pustite, da rahlo porjavita. Začinite s soljo, poprom, mleto papriko in po želji še s timijanom ali drugimi zelišči. Zalijte z vodo ali zelenjavno osnovo in kuhajte približno 15 minut, dokler krompir in korenček ne postaneta mehka.
Zadnjih pet minut dodajte na manjše koščke narezan stročji fižol in kuhajte, dokler ne omehča. Nato iz enolončnice zajemite približno pet žlic tekočine in jih v ločeni posodi zmešajte z jogurtom ali kislo smetano. Dobro premešajte, zmes vrnite v lonec in kuhajte še kakšno minuto.
Po želji dodajte sesekljan koper in jed postrezite toplo, z žlico jogurta ali kisle smetane na vrhu. Po okusu lahko dodate tudi drobno narezano mlado čebulo za svežino.





