Danes slavi tempura – japonska kulinarična mojstrovina

Današnji dan, 7. januar, je posvečen eni najbolj znanih japonskih jedi, imenovani tempura. Jo poznate?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Skoraj vsak dan v letu je posvečen eni izmed priljubljenih jedi ali pijač, kar dokazuje, kako pomembno mesto ima kulinarika v naših življenjih. Od pice in čokolade do testenin, sladoleda in celo kokic – vsak dan je priložnost, da uživamo v okusih, ki nas razveseljujejo. Današnji dan, 7. januar, je posvečen tempuri, eni najbolj znanih japonskih jedi.

tempura

Kaj je tempura?

Tempura je tradicionalna japonska tehnika cvrtja, pri kateri so kosi zelenjave, morskih sadežev ali včasih tudi mesa obdani s tankim slojem posebnega testa in ocvrti do popolne zlato-rumene barve. Testo, ki je narejeno iz moke, jajc in ledeno mrzle vode, zagotavlja hrustljavo teksturo, hkrati pa ohrani naravno sočnost in okus osnovnih sestavin.

Zgodovina tempure

Čeprav tempuro danes poznamo kot japonsko jed, ima svoje korenine na Portugalskem. V 16. stoletju so portugalski misijonarji vpeljali tehniko cvrtja na Japonskem, kjer so jo Japonci prilagodili in razvili v lastno kulinarično umetnost. Tempura se je hitro uveljavila in postala nepogrešljiv del japonske kuhinje.