Domač recept: Ajdovi žganci (z mlekom)

Ajdovi žganci so jed, ki morda za Slovensko Istro ni toliko značilna, je pa vsekakor ena od slovenskih tradicionalnih. Žgance lahko uporabimo na različne načine, denimo kot prilogo, danes pa bomo z vami delili recept z mlekom, kar je priročna jed tako za zajtrk kot za kosilo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ajdovi žganci se kuhajo s pomočjo kuhalnice, potrebujemo pa še posodo za kuhanje, 150 gramov ajdove moke in pol litra vode ter sol. Za povrh pa še nekaj mleka.

Vodo solimo in zavremo, v krop pa stresemo vso ajdovo moko hkrati in počakamo, da se naredi kepa. V sredino te kepe nato naredimo luknjo in vanjo vstavimo leseno kuhalnico. Na zmernem ognju kuhamo približno 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da voda zalije vrh kepe in napolni luknjo okoli lesene žlice. Nato pričnemo z mešanjem. Mešamo toliko časa, dokler ne dobimo homogene zmesi.

Ajdovi žganci lahko tudi nekaj dni počakajo

Žgance pokrijemo in pustimo počivati vsaj 10 minut. Tako se bodo lepše trgali. Preden jih postrežemo, jih z dvema kuhalnicama ali posebno trirogo leseno vilico natrgamo na manjše kose. Če jih naredimo preveč, jih lahko za nekaj dni shranimo v hladilniku. Za postrežbo pa jih polijemo s toplim mlekom.

Ajdovi žganci so tudi dobra priloga, enega teh receptov smo z vami delili tukaj.