Dorjan Marušič: ”Potovanje po Skandinaviji”

Življenjska pot je kot spirala, vodi nas po poteh v različnih časovnih in krajevnih dimenzijah. Pogosto so si scenariji podobni ali celo znani, a vselej zanimivi v svoji edinstvenosti in neponovljivos

Deli novico s tvojimi prijatelji

Od otroških let smo si v poletnih mesecih privoščili oddih v hribih, vzponi, razgledi in prijetno spanje v hladnejših nočeh. Morda gre tu iskati vzgib za sedaj izbirana poletna potovanja proti severu, preko polarnega kroga. Letos sva z ženo izbrala Skandinavsko pravljico, pot proti severu Evrope, kjer poleti sonce tudi ponoči ne zaide.

Nova potovalna skupina pod vodstvom vodnika Igorja na poti med iskanjem ravnovesja med pričakovanji in doživljaji. Pot se je pričela z enega nam bližnjim letališč. Izvirnost lesenih struktur na vmesnem letališču v Oslu poudarja povezavo z naravnim. Čakanje na let do Boda, prestolnice regije Severna Norveška.

Potovanje po Lofotskem in Vesteralskem otočju ponuja fjord za fjordom, fjel za fjelom, razgledi jemljejo dih. Vijugaste ceste, speljane do vsake ribiške vasice, konzolni mostovi med rti in otoki ter gosto posejana letališča ohranjajo ljudem visoko kakovost življenja, daleč od velikih mest, kar ohranja prvobitno ruralnosti z vso bogato tradicijo in zgodovinskim spominom.

Hoja po mehki šoti, rahlo vdiranje ob vsakem koraku daje poskočnost in varnost, čas za ponotranjeno razmišljanje.

Potovanje, postanki, neokrnjena narava, čistost neba, strmi hribi, močvirne ravnice, razgiban obalni svet z zalivi in otoki, rastlinski in živalski svet vodi v notranje zadovoljstvo, kot ga lahko sproži le čisto naravno okolje.

Hoja navkreber, vzpon, strmo in kamnito, premagan izziv nagradi nepozabna panorama.

Nato Nordkapp, vrhunec ob stiku s skrajnim severom Evrope. Spremljamo sončni zahod na zadnji dan v letu, ko soncu ne uspe dotakniti morja. Tega dne pa je najbližje morju, sonce nad prostranostjo morja. Vreme je izjemno, nagrajeni smo. Za trajnejši spomin številni posamezni in skupinski posnetki, ki navdušijo celo domačine.

Hoja ob morju, obala bolj kamnita in prostrana, pogled seže v širne daljave.

Bogata zgodovina sožitja s trdo in neizprosno naravo, homogenost pokrajine, spoštljiva kultura staroselcev se odsevajo v zadržano toplih ljudeh. Večno sonce in tema sta jih oblikovala in povezala z naravo. Ljubezen ljudi do naravnega udobja, preprosto stalno vračanje k naravi in užitku ob elementarnih življenjskih razmerah. Enostavno, uporabno, skromno ob bogatem javnem dobrem ponuja visoko življenjsko kakovost .

Preko polarne osi potovanje po Finski proti prestolnici in vrnitev domov, kjer so katastrofalne poplave popolnoma razdejale skoraj vso Slovenijo. Narava se je pokazala v eni najhujših oblik razdejanja. Pred nami je dolgo obdobje okrevanja, ki pa bo moralo tankočutno iskati ravnovesje z Naravo.