Najpreprostejši recept za pečeno raco

Odlično pečena raca je zunaj hrustljava, znotraj pa mehka in sočna. Lahko jo postrežete z navadnim kruhom ali pire krompirjem, še posebej pa se bo podala k pečenemu sadju, kot je rdeče grozdje…

Deli novico s tvojimi prijatelji

Race ni težko dobro speči. Najpomembnejša je dobra predpriprava in čas, ko je raca v pečici.

Za popolno pečeno raco, jo prej prelijte z mesno osnovo, vinom, šalotko, grozdjem in začimbami v pečici v litoželezni posodi. Na koncu kuhanja odstranite pokrov in tako pustite, da kožica postane hrustljava.

Sestavine za pečeno raco:

1 raca
450 g rdečega grozdja
250 ml zelenjavne ali račje osnove
250 ml rdečega vina
12 do 15 šalotk
2 lovorjeva lista
1 šopek svežega timijana
sol po želji

Priprava pečene race:

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Raco očistimo in dobro nasolimo – znotraj in zunaj.
V velik litoželezen lonec nalijemo vino in mesno osnovo ter dodamo lovorov list.
Vanj stresemo očiščeno šalotko v kosu, oprane grozdne jagode in vejice timijana, na vse skupaj pa položimo raco.
Pekač pokrijemo in postavimo v ogreto pečico za približno 90 minut.

Nato dvignemo pokrov in raco pečemo še 20 do 40 minut, odvisno od količine maščobe, dokler ne dobi hrustljave kože.
Raco izrežemo in še toplo postrežemo s pečeno čebulo in grozdjem.

Za več več kulinaričnih receptov klik tukaj.