Recept none Olge: Praznične polpete

December je čas toplih okusov, prijetnih dišav in družinskih trenutkov, ki jih pogosto spremlja omamna hrana. Med prazničnimi pogostitvami velikokrat iščemo jedi, ki so preproste za pripravo, a vseeno navdušijo s svojo okusnostjo in izgledom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Polpete so ravno takšna jed – vsestranska, prilagodljiva in vedno priljubljena, ne glede na to, ali so postrežene kot prigrizek, priloga ali glavna jed. V tem receptu bom z vami delila skrivnost priprave popolnih polpetov, ki jih lahko popestrite z različnimi prazničnimi sestavinami, kot so suho sadje, oreščki ali začimbe, ki spominjajo na zimo. Naj bo tokratna praznična miza nepozabna, polpete pa glavna zvezda med dobrotami.

 

Sestavine:

– 500 g mletega mešanega
mesa
– jajce

– peteršilj

– 4 stroke česna

– star kruh namočen v mleku

– sol, poper

Postopek:

Kruh namočimo v toplo mleko in počakamo, da se zmehča. V mleto meso dodamo na drob – no sesekljan peteršilj, jajce, sol, poper in namočen kruh, ki ga po potrebi ožamemo. Vse sestavine pregnetemo in oblikujemo poljub – no velike kroglice. Povaljamo jih v moki in zložimo na pladenj oziroma večji krožnik.

Medtem v ponev vlijemo olje za cvrtje in ga segrejemo. Polpete cvremo na majh – nem ognju – pet minut na eni in pet minut na drugi strani. Kot prilogo lahko dodamo karkoli – pire ali pražen krompir, zelenjavo na žaru, špinačo …

polpeti praznični recept

Polpete so odlične tudi hladne, zato jih lahko pripravite nekaj več, da bodo ostale še za večerjo ali pa celo naslednji dan. Fotografije vaših kuharskih podvigov mi lahko tudi tokrat pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si.

Jaz pa vam v novem letu želim, da vam vsak re – cept uspe v prvo. Lepe praznike in dober tek!

 

 

Praznični recept: Francoska solata