Prava blejska kremšnita, ki jo lahko pripravite kar doma

Krhko, listnato testo, fina rumena jajčna krema in zračna stepena smetana. Pravkar smo v nekaj besedah ​​opisali pravo blejsko kremno rezino, ki je znana tudi pod imenom kremšnita.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Blejska kremšnita (tudi kremna rezina) je tradicionalna slovenska sladica, ki izvira iz Bleda in je ena najbolj znanih slaščic v Sloveniji. Gre za rahlo, kremasto rezino, sestavljeno iz naslednjih plasti:

Spodnja plast – tanka, hrustljava plast listnatega testa.

Srednja plast – bogata, rumena jajčna vanilijeva krema (kremna osnova).

Zgornja plast – stepena smetana.

Zgornja skorjica – še ena plast listnatega testa, pogosto posuta s sladkorjem v prahu.

Kremšnita – recept

Sestavine

paket a listnatega testa ali skorje iz listnatega testa
7 jajc
350 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
220 g moke
1,5 litra mleka
500 ml sladke smetane
sok 1 limone
3 žlice ruma
sladkor v prahu

Priprava

Listnato testo razvaljamo in spečemo v pečici. Pustimo, da se popolnoma ohladi in prerežemo na pol.

Beljake ločimo od rumenjakov in rumenjakom dodamo polovico skupnega sladkorja (175 g).

V drugi posodi stepemo beljake in proti koncu mešanja počasi dodajamo preostali sladkor (175 g).

Rumenjake zmešamo z vanilijevim sladkorjem, rumom in limoninim sokom. Dodamo moko in približno 200 ml celotne količine mleka.

V globoki kozici zavremo preostanek mleka, nato odstavimo z ognja in ob stalnem mešanju vlijemo rumenjakovo zmes. Vrnemo na ogenj in ob stalnem mešanju kuhamo približno 10 minut, da dobimo gosto slaščičarsko kremo.

Beljake previdno vmešamo v vročo smetano.

Zmes položimo v globok pekač, jo prelijemo s kuhano kremo, jo zgladimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Ohlajeni kremi dodamo stepeno smetano, jo enakomerno razporedimo in pokrijemo z drugo skorjico, ki smo jo narezali na koščke. Z ostrim nožem izrežemo vse kremšnite in jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Več kulinaričnih vsebin tukaj.