Dorjan Marušič: POLITIKA, ŠPORT IN RUDI

Poletni čas se je začel z evropskimi volitvami in štirimi referendumi, kjer so VSI razglasili zmago, takšno ali drugačno, pravzaprav ni bilo poražencev.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vsi vidni posamezniki in stranke so v en glas razglasili zmago, kot da ne bi želeli ostati v stiku s stvarnostjo, s prihajajočim evropskim prvenstvom v nogometu, olimpijskimi igrami in vragolijami bisera Luke v NBA, zato ocenimo  zdrse po volitvah skozi športna očala. Ob objavi seznama devetih izbrancev bi slednji moral marsikoga razveseliti, saj nas jih  nekaj ne bo več utrujalo doma, iz Bruslja pa se jih zagotovo ne bo toliko slišalo. Ja, izvoz je donosna usmeritev! Tudi tako lahko cinično ocenimo rezultat, saj nas doma vodi levo sredinska družba, v Bruselj pa pošiljamo desno sredinsko skupino. Tudi taki so se oglasili: v kolikor bi bile to državno zborske volitve, bi s tem rezultatom prestopili prag. Skratka, če bi lahko igrali rokomet, bi premagali vaterpoliste. Plešem, plešem … bi zapel naš slavček Rudi.

Kaj pa referendumska vprašanja?

Tu so bili bolj previdni. Bili so posvetovalni referendumi. Politika se je POSVETOVALA z ljudmi. Volja ljudstva je bila enoznačna, z dodatnim referendumom bi bila »metla«. Skratka, politiki zresnite se in prisluhnite ljudem! Razlika v prid za je bila pri referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja nad 10 odstotki. Pri teku na 400 m bi drugi zaostal za 40 metrov, pri plavanju na 100 m za 10 m … Ne bom nadaljeval, saj razumete: ob taki razliki bi vsak športnik utihnil. A politiki zmorejo več, med drugim je ena poslanka predlagala ponoven posvet s stroko. Morda s tisto, ki je že desetletja proti!? Nadaljujte s svojim delom, pripravite zakonodajo, poskusite se kulturno pogovoriti v parlamentu in uzakonite voljo ljudi. Posvetovali ste se, povedali smo svoje in sedaj na delo.  Greva naprej … bi zapel Rudi.

Tako kot naš biser v NBA, po današnji zmagi gre naprej in ne obupuje. Želim mu, da s svojo ekipo preseže statistiko vrnitve po 3:0. Ko pa smo pri statistiki, bi res rad videl, kdaj v zgodovini finalnih tekem je najboljši igralec ekipe dobil šest osebnih napak tik pred zaključnim in odločilnim delom tekme. Ali jim je preko luže res težko priznati, da jih Luka uči košarko? Vem, da sem pristranski. Tako kot verjamem v preboj nogometašev vsaj v  drugi krog in olimpijsko medaljo v ekipnih športih. Bodimo ponosni na naš genom, spoštujemo in cenimo naše uspehe na vseh področjih, ne le v športu. Poskusimo preseči vsakega od sedmih grehov!

In Rudi bi zaključil z Istrskim maratonom.