Prihaja vroče poletje

Prvi pretres po volitvah je za nami, imamo nove državne voditelje in usmeritve so nakazane.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Naj začnem s kratkim skokom na minute po zaključku oddanih glasov. Pomenljivi so bili nastopi strankarskih voditeljev – vsi, brez izjem, so objavili svojo zmago, malo ali zelo veliko. Tudi vsi tisti, ki so ostali izven hrama demokracije ali celo pod pragom državnega financiranja strank.

Nekateri s kislimi obrazi, drugi z nasmeški do ušes. Nato je prišel dan po tem! Sestava koalicije in brušenje skupne pogodbe, ki bo usmerjala delo v naslednji letih vladanja in krmarjenja naše skupne ladje. Ladje, na kateri ob odločevalcih potujemo mi vsi. Trojček ima jasno začrtano smer, potovali bomo levo od centra. Naša skupna ladja bo naredila velik obrat, z desne na levo – z desnega boka na levi. Kdor je potoval z ladjo, ve, kako težko prenašajo potniki potovanje na enostransko obteženi ladji, še huje pa velike nagibe v eno ali drugo stran. Mi z Istre to še posebno dobro vemo! Zmagovalni trojček je k pogajanjem pristopil z usklajevanjem posameznih programov. Njihovo natančno in poglobljeno branje je pokazalo, da za področje zdravja zelo težko najdemo skupne točke vseh treh koalicijskih strank. Zelo redke skupne točke se pokrivajo v »kaj«, žal se zagotovo razidejo v »kako«. Skratka, sestavljeni dokument je zbral vse, kar je bilo možno zbrati v programih. Tak pristop pripelje do nesmislov in celo protislovij. Ob praktično praznem preseku programov je bil izbran princip unije namesto mukotrpnega, a boljšega, iskanja realnih kompromisov.

Kakorkoli, dokument je tu in potovalni načrt sestavljen. Prvi viharji in razburjenja so se že pojavili, pa se ekipa ni še niti potrdila. Pomirimo se, saj se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Prvič v zgodovini samostojne države bo minister za zdravje tudi podpredsednik Vlade, torej višje od ostalih ministrov omizja. Volivci smo praktično dnevno soočeni z rezultati umeščenih obljub v realnost optimizacije zdravstvenega sistema, zato bomo sledili dnevnim spopadom z nedopustno čakajočimi pacienti z upanjem, da bodo vse pogubne predloge odprave čakalnih dob zadnjih deset let zgolj opustili. Rezultat vseh teh ukrepov je namreč število ljudi na seznamu samo povečeval. Če bo novemu ministru z ekipo uspelo premakniti motivacijo po epidemiji izžetega zdravstvenega kadra, zamejiti korupcijo in predstaviti vzdržno košarico zdravstvenih storitev, bo pot za premik v višjo kakovost v zdravstvenem sistemu tlakovana, v nasprotnem pa bo pot k bridkemu koncu pospešena. Naj sklenem s prastaro, a aktualno modrostjo: »Ne moremo usmeriti vetra, lahko pa prilagodimo jadra.« (Aristotel)