Mali slovarček za boomerje

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mogoče spadate tudi vi med boomerje ali zgodnjo generacijo x, katere vrednostni sistem ali koordinate zavedanja so ustvarili hladna vojna, državljanske pravice, raziskovanje vesolja, Vietnam, neuvrščeni in razvoj televizije, pri malo mlajših pa še padec berlinskega zidu, AIDS in razvoj računalnika.

 

Torej ste po vsej verjetnosti starši ali dedki in babice generacije y, ki brsti in cveti v tem neprijaznem, težko razložljivem in disperznem času. Številnim med njimi je usoda čas brstenja določila za čas smrti.

 

Da bi bolje razumela, kako mislijo čas, ki se je iz korone iztekel v vojno in spreminja svet in njihova življenja, sem jih prosila, naj mi razložijo pomen besed, s katerimi nas opisujejo.

 

Seveda nas natančno opazujejo in si nas razlagajo:

DOOMER – pogubar, če vas naslavljajo tako, vedite, da vaše prepričanje o tem, da je vsega konec in da ni več ničesar smiselnega, ker bo tako ali tako konec sveta, v sebi nosi tudi nekaj užitka. Vi ste svoj kos pogače že dobili in hlinite zaskrbljenost, širite črnogledost ter ubijate upanje v generaciji, ki naj bi vam verjela.

 

TANKIELEVIČAR – to je oznaka, ki jo dobite, če je zvezda edino, kar vas opredeljuje kot levičarja. Zdi se jim, da podpirate stalinistične metode, kar pomeni, da vam očitajo tudi rasizem in šovinizem. Oznaka je slabšalna in je dobila ime po ruskem vdoru na Madžarsko. Ne razumete levičarstva.

 

NACIBOLJŠEVIKI ali NAZBOL – tu imam z razumevanjem največ težav, ker gre za čisti paradoks. Desni levičarji? Zelo nazorno pa oznaka opiše čas, v katerem  boomerji za razumevanje potrebujemo podnapise.

 

SNOWFLAKE – snežinka, to je oznaka za vse, ki se ukvarjajo z navideznimi težavami, kot so pravice homoseksualcev, manjšin, Romov, temnopoltih … Medtem ko naj bi se resni človek danes ukvarja s povsem drugimi stvarmi. Z resnimi temami! Takšna hierarhija prioritet seveda omogoča natančno tak svet, v katerem živimo zdaj, in nas ne bo nikoli pripeljalo drugam.

 

GASLIGHTING – ali metanje peska v oči. Gre za klasično manipulacijo, ki jo z nami izvajajo oblasti, njihovi mediji in kar počnemo drug z drugim. Ampak POZOR! Gre še za nekaj mnogo bolj perverznega, ker tistega, ki ga gaslajtaš v odnosu, razvrednotiš oz. sprožaš dvome o njegovem razumevanju realnosti. To počneš z lažmi. (Priznam, eno bolj pronicljivih ogledal.)

 

GREENWASHING – je oznaka za ve tiste, ki izrabljajo ekološko krizo za svoje koristi. Kar pomeni, da imajo zeleno energijo, zelena strategijo in zeleno vizijo samo za promocijo. Z ekologijo se pravzaprav sploh ne ukvarjajo zares. Gre za merilo, ki ločuje tiste, ki mislijo na njihovo prihodnost, od tistih, ki jim ni mar.

 

Katja Pegan