Carski praženec: Sladica, za katero sestavine najbrž že imate v hladilniku

Carski praženec, v nemščini znan kot Kaiserschmarrn, je priljubljena avstrijska jed, ki jo pogosto postrežejo kot sladico ali celo glavno jed. Gre za rahlo, natrgano palačinko, ki je rahlo zapečena in obogatena s sladkimi dodatki. Ime naj bi izviralo iz časa Avstro-Ogrske monarhije, saj naj bi bila to priljubljena jed cesarja Franca Jožefa I. (“Kaiser” pomeni cesar).

Deli novico s tvojimi prijatelji

Carski praženec je zelo priljubljen v alpskih regijah, kjer ga postrežejo v kočah po smučanju ali pohodništvu.

Gre za jed, ki je hitro pripravljena in izdatna, zato je idealna za hitro potešitev lakote.

Sestavine za carski praženec

4 jajca
250 ml mleka
30 g sladkorja
150 g moke
50 g masla
sol in sladkor v prahu

Priprava

Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo mleko in moko, malo posolimo in dobro zmešamo v gladko zmes.

Rumenjakovi zmesi dodamo sneg in nežno premešamo s kuhalnico.

V večjo ponev damo maslo, ko se stopi, vlijemo dobro premešano zmes.

Pečemo na srednji temperaturi. Nato testo obrnemo na drugo stran, pečemo 2 do 3 minute, nato pa ga z lopatko ali vilicami natrgamo na večje kose.
Pečemo še malo in še naprej previdno obračamo kose, dokler niso pečeni, vendar jih ne stiskamo. Razporedimo jih po krožniku, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Več kulinaričnih nasvetov pa tukaj.